(ВІДЕО) «Антикор»: покарання за хабар

НАЗАД
30 сiчня 2020 13:15

Порядна людина бере хабар тільки в одному випадку – коли випадає нагода. Звичайно, ця крилата фраза чеського письменника Габріеля Лауба стосується далеко не кожного. Проте, корупція є всюди.

З нею боряться в усьому світі, ламаючи списи об одвічне людське бажання наживи. Рівень корупції в Україні досить високий. І на думку багатьох, винні у цьому чиновники та правоохоронці. Саме вони поповнюють власний гаманець, зловживаючи посадою. Однак корупція – процес двосторонній. Тож винний і хабарник, і хабародавець. Чимало громадян пропонують людям у погонах грошову винагороду, аби вирішити питання – швидко і незаконно. Хтось спокушається, але більшість не йде на угоду із власною совістю.

Як зазначає старший інспектор прикордонної служби ВПС «Шегині» Катерина Валерська за рік служби вона отримала близько 10 пропозицій неправомірної вигоди, від яких категорично відмовилася. Пропонують переважно $100, 50 євро.

На різних ділянка кордону чи лінії розмежування у зоні ООС ситуація із хабародавцями відрізняється. Приміром, інспектор прикордонної служби другої категорії, інспектор-кінолог ВПС «Сартана» Денис Саліков розповідає про виявлений ним факт перевезення ліків у тайнику, переобладнаного транспортного засобу. За нерозкриття цієї таємниці йому пропонували 7 тисяч гривень, відмовився, зафіксував, все згідно з законом. У іншому випадку на «Новотроїцькому» особа перевозила кошти у розмірі 160 тисяч доларів на виїзд із України на тимчасово окуповану територію, за безперешкодний виїзд пропонували тисячу доларів хабаря.

Ці прикордонники не піддалися спокусі. Можливо, через власні переконання, можливо, через страх бути впійманими на гарячому. Або ж вони просто починають з себе.

100, 200 доларів, а іноді й більші суми часто пропонують порушники. Однак тим самим собі ж роблять гірше. Так, упродовж 2019-го прикордонники відмовилися від неправомірної вигоди у майже 600 випадках, на загальну суму – понад 2 млн грн (два мільйони гривень). Покарання несе не тільки той, хто бере хабар, але і той, хто пропонує. Можна опинитися за гратами на строк від 2 до 5 років.

Можливо саме незнання чи неусвідомлення відповідальності за ці кримінальні правопорушення породжує нові й нові спроби «домовитися». Так чи інакше, лише упродовж минулої доби прикордонники зафіксували 5 правопорушень такого типу, при чому асортимент, як кажуть, на будь-який гаманець – від двох карток поповнення рахунку мобільного зв’язку до 100 доларів США. На превеликий жаль хабародавців усім їм доведеться відповідати за свої дії згідно з законом.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси